Mağara Resimlerinin Yapılış Amacı Nedir? Ana içeriğe atla

Mağara Resimlerinin Yapılış Amacı Nedir?


  Şöyle bir kaç genel bilgi ile başlayalım.

42 bin yıllık mağara resmi
  • İlk mağara resimleri bundan yaklaşık 42 bin yıl önce yapılmıştır.
  • 1860 yılında ilk mağara resimleri bulunmuştur.
  • Mağaralar kapalı kaldığı için bunca yıl boyunca resimler sapasağlam kaldı. Fakat kapıları açılıp içeri ısı ve ışık girmeye başlayınca bazı mağaraların resimleri uçup gitti bazıları ise çok az sayıda ziyaretçiye -bilim ve devlet adamları gibi- açık ve diğer süre zarfında tamamen kapalı.
  • İlk resimler ıslak çamur ve parmaklarla yapılırken zaman geçtikçe çakmak taşı ve aletlerle taş üzerine kazınarak çizimler yapıldı. Ardından bunlar minarel tozlarıyla boyanmaya başlandı.
  • 150 ye yakın minarel tozunun oldu söyleniyor. Bu minarel tozları bitki ve hayvan yağlarıyla karıştırılarak kullanılıyordu.
  • Resimler yapılırken kuş tüyleri fırça niyetine, kamışlar ise sprey boya gibi kullanılmıştır.
     
    Kamışlarla püskürtme ile yapılan el izleri
  • Bazı resimler insan boyu hizasındayken bazıları 3-5 metre yukarıda hatta 7 metre yukarı -tavana- yapılanı bile var. Bunun nedeni ise yabancıların gelip resimlere zarar verememesidir.
    Fransa'da bulunmuş tavana çizilen mamut

Mağara resimlerinin yapılış amacı.

Bunca yıl önce yapılmış olan bu resimlerin neden yapıldığını %100 bilmek gerçekten imkansız tabi ki ama doğruya yakın bir çok tahmin var. Bilim adamlarının bazıları bu resimlerin , çizilen hayvan türünü bollaştırmak için yani "sihir" niyetine yapıldığına düşünüyor. Kimi çok vahşi çizilen hayvanları çizildikten sonra güçsüz kıldığına inanıldığı için yapıldığını savunuyor.Mağaraların çoğu şehre oldukça uzak yerlerde olduğunu içinde bazıları "dinsel" amaçlı olduğunu söylüyor. Mağaralarda da günlük insan aletlerine rastlanmaması bu tezi doğruluğa bir adım daha yaklaştırıyor.
Şamanların bu resimleri dinsel törenlerinde sembol olarak kullanıldığı sanılıyor. Araştırmalar sonucu bazı resimler arasında binlerce yıllık farklılık olup resmin yarısının bir kaç bin yıl sonra tekrar yapıldığı anlaşılıyor. Bunun nedeni ise resimlerin kutsal sayılıp yok olup gitmemesi için yapıldığı söyleniyor.

Diğer mağara resimleri

M.Ö 15,000-10,000 dolayları At Resmi Lascaux,Fransa

Bir çok hayvan figürlü duvar Lascaux,Fransa 

M.Ö 33,000-30,000 dolayları el izi

Bizon Figürü,İspanya





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lipelius ve Lipelius Felsefesi.

Lipelius 9.yüzyılda yaşamış olan bir felsefecidir. İrlanda doğumludur. Tanrılar okulu adlı bir el yazması vardır. Hakkında çok az bilgi olmasına rağmen felsefesi oldukça derindir. Lipelius Felsefesi Lipelius'un öğrencilerilerine Lupelyanlar denilmektedir. Lupelyanlar, nedenlerini bilmedikleri anlamsız çatışmalara, ihtilallere ve uzak ülkedeki manasız savaşlara gönüllü olarak katılırlardı. Onlar savaş meydanlarında ne zayıfı ne de mazlumu korumak için, ne soyut ilkeleri ne de ideolojileri savunmak için, ne düşmanlarını yenmek için ne de öclerini almak için giderlerdi. onlar kendilerinin efendisi, kaderlerinin belirleyicisi olmak için savaşırlardı. Gerçek savaşçılar başkalarından üstün gelmek için ya da onları kontrol altına almak için savaşmazlar. Onlar bir zafer, bir mülk, onlar gerçek önemi olan tek bir şeyi kazanmak için savaşırlar, kendi içsel özgürlüklerini. Lupelius'un öğretisi, iradenin geliştirilmesine dayalı bir yıkılmazlık eğitimiydi.Amacı bütün kısıtlamalardan kurt...

Gramsciye Göre İdeoloji

Güç ilkelerine dayalı şekilde işler. Bu işleyişide toplumun egemen sınıfı elinde tutar. Devletin baskı aygıtları (asker, polis, hükümet) doğrudan baskı aracıdır. İdeolojik aygıtlar (aile, okul, din) ise ideoloji üretimi ve dağıtımı yapan araçlardır.