İdeoloji Nedir? Ana içeriğe atla

İdeoloji Nedir?

İdeoloji bir fikir (ide) ile başlayarak zaman geçtikçe kişilerin kabul görmesinden, kitlelerin kabul görmesine geçişidir diyebilir miyiz? Yada ideoloji daha çok kitlelerin çıkarları için savundukları düşünceler bütünüdür belkide. "Çıkarları için" demem hiç de tesadüf değil evet. Çünkü; Kapitalizmde de zenginlerin (kapitalistlerin) çıkarları sanki tüm toplumun çıkarlarıymış gibi hissettirilip idenin herkesçe kabul edilmesini sağlar veya bunun doğru olduğuna bir şekilde onları inandırırlar. Örneğin; Kapitalizm bize daima ihtiyaçlar çıkartır. Evimize ihtiyaçtan dolayı bir televizyon alırız. Hiç aklımızda yokken  televizyonda bir giysi reklamı görürüz, reklamda gördüğümüz giysiyi almaya bir avm'ye gideriz, avm'nin her köşesini güzelce gezdiriliriz ve her mağazada başka ihtiyaclar yüklenir olarıda alırız. On aldım dokuz ödedim diye heyecanla mağazadan çıkar evimize geliriz. Bir süre sonra bu avm'ye gitmek için bir otomobile ihtiyacımız olacaktır. Ama hiç birine ihtiyacımız yoktur. Bu aslında avm sahibinin; giysi, otomobil, televizyon üreticisinin bize bunları satma ihtiyacıdır. Bu aslında kapitalistlerin trilyonlarını katrilyona dönüştürme ihtiyacıdır. Ama hepsi bizim birer ihtiyacımızmış gibi gösterilir. Ve onlar ihtiyaçlarını tamamlarken, biz de hayatımızı idame edecek kadar maaş için kapitalizmin köleliğini çalıştığımız iş yerimizle devam ettiririz.
İdeolojiler bir birleri ile daima çekişme veya savaş halindedir dinebilir. Örneğin komünizm ideolojisi karşında kapitalizm ideolojisi büsbütün bir savaş halindedir. Kapitalistlerin ideoloji savaşlarını ihmal etmelerimi dersiniz, yoksa kapitalizmin popülerleşip rağbet görmesi mi dersiniz bilemem ama. Bir taraf baskınlığını arttırdığı veya diğer taraf pasifliğini gösterdiği an denge direkt olarak bozulmaya başlacaktır, idealar buna oldukça müsaitlerdir. Günümüzde olduğunu gibi kapitalizmin komünizme karşı bu galibiyetini gözler önüne sermektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lipelius ve Lipelius Felsefesi.

Lipelius 9.yüzyılda yaşamış olan bir felsefecidir. İrlanda doğumludur. Tanrılar okulu adlı bir el yazması vardır. Hakkında çok az bilgi olmasına rağmen felsefesi oldukça derindir. Lipelius Felsefesi Lipelius'un öğrencilerilerine Lupelyanlar denilmektedir. Lupelyanlar, nedenlerini bilmedikleri anlamsız çatışmalara, ihtilallere ve uzak ülkedeki manasız savaşlara gönüllü olarak katılırlardı. Onlar savaş meydanlarında ne zayıfı ne de mazlumu korumak için, ne soyut ilkeleri ne de ideolojileri savunmak için, ne düşmanlarını yenmek için ne de öclerini almak için giderlerdi. onlar kendilerinin efendisi, kaderlerinin belirleyicisi olmak için savaşırlardı. Gerçek savaşçılar başkalarından üstün gelmek için ya da onları kontrol altına almak için savaşmazlar. Onlar bir zafer, bir mülk, onlar gerçek önemi olan tek bir şeyi kazanmak için savaşırlar, kendi içsel özgürlüklerini. Lupelius'un öğretisi, iradenin geliştirilmesine dayalı bir yıkılmazlık eğitimiydi.Amacı bütün kısıtlamalardan kurt...

Mağara Resimlerinin Yapılış Amacı Nedir?

  Şöyle bir kaç genel bilgi ile başlayalım. 42 bin yıllık mağara resmi İlk mağara resimleri bundan yaklaşık 42 bin yıl önce yapılmıştır. 1860 yılında ilk mağara resimleri bulunmuştur. Mağaralar kapalı kaldığı için bunca yıl boyunca resimler sapasağlam kaldı. Fakat kapıları açılıp içeri ısı ve ışık girmeye başlayınca bazı mağaraların resimleri uçup gitti bazıları ise çok az sayıda ziyaretçiye -bilim ve devlet adamları gibi- açık ve diğer süre zarfında tamamen kapalı. İlk resimler ıslak çamur ve parmaklarla yapılırken zaman geçtikçe çakmak taşı ve aletlerle taş üzerine kazınarak çizimler yapıldı. Ardından bunlar minarel tozlarıyla boyanmaya başlandı. 150 ye yakın minarel tozunun oldu söyleniyor. Bu minarel tozları bitki ve hayvan yağlarıyla karıştırılarak kullanılıyordu. Resimler yapılırken kuş tüyleri fırça niyetine, kamışlar ise sprey boya gibi kullanılmıştır.   Kamışlarla püskürtme ile yapılan el izleri Bazı resimler insan boyu hizasındayken bazıları ...

Gramsciye Göre İdeoloji

Güç ilkelerine dayalı şekilde işler. Bu işleyişide toplumun egemen sınıfı elinde tutar. Devletin baskı aygıtları (asker, polis, hükümet) doğrudan baskı aracıdır. İdeolojik aygıtlar (aile, okul, din) ise ideoloji üretimi ve dağıtımı yapan araçlardır.